10:46
Діти за чисте довкілля
Кожну ганчірку, пляшку чи банку
Будем в контейнер для сміття кидать,
Може тоді переможем ми звалку
Та зможем красу передать.
       Толока є давнім українським звичаєм. Її організовували на селі для виконання нагальних робіт, які вимагали значної кількості осіб: збирання врожаю, вирубування лісу, спорудження будинків тощо. У толоці односельчани брали участь, тобто працювали толокою (спільно, разом), добровільно й задарма, не потребуючи плати за свою працю.
       Саме так, у вигляді толоки 18-19 квітня організували акцію «Діти за чисте довкілля» учні та педагоги Шепетівської школи-гімназії. Це загальношкільна кампанія прибирання сміття, облаштування і благоустрою території навчального закладу. До весняних санітарно-екологічних робіт долучилися учні всіх класів, педагогічні працівники, господарська служба. У належний стан приводили територію школи,  спортивний майданчик, «кипіла» робота і на території,  прилеглій до навчального закладу, у сквері біля памятників «Чорний тюльпан» та «Вічний вогонь».

      
У рамках щорічної акції «Майбутнє лісу в наших руках» учні активно взялися і до роботи по озелененню території школи. А допомогли нам у цьому фахівці з даного питання: державне підприємство «Шепетівський лісгосп» на чолі з директором підприємства Сасюком Володимиром Михайловичем та лісничий Кліментовецького лісництва, депутат районної ради Сасюк Андрій Володимирович. Вони привезли до школи саджанці ялини, сосни, канадського дуба, берези, горобини, допомогли створити алеї та зони відпочинку.

       Це велика радість – єднання з природою. Посадити дерева і уявити, як вони далі ростимуть, підніматимуться до сонця, ставатимуть потужними зеленими велетнями – це схоже на чудо. І коли діти беруть у цьому процесі участь, вони теж створюють частину майбутнього свого краю, держави. А ще така праця виховує, бо хоч раз посадивши дерево, ти вже ніколи його не зламаєш. Навпаки, станеш першим захисником лісових насаджень.

      
Слід сказати, що шепетівські лісівники, які організували цю акцію, не тільки вчили дітей, як правильно саджати, а й зробили все, щоб труд їм став у радість. Були і добрі слова, і підтримка, а на завершення – спільне фото та пригощання чистим березовим соком.

       В результаті загальношкільної акції було висаджено 112 дерев та кущів, прибрано 1000 кв.м. площі, розібрано 6 стихійних сміттєзвалищ.

      
Проведення акцій з благоустрою є вже традиційним для колективу нашої школи. Учні, працюючи поряд з дорослими, набувають трудового досвіду, вчаться працювати у колективі, розвивають навички бережливого ставлення до навколишнього середовища.










































Переглядів: 748 | Додав: Play_Boy | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 dyrektor • 18:42, 20.04.2013
Молодці !!!!!Дуже гарно попрацювали!!!!!
avatar