09:20
Поліомієліт повернувся в Україну. Що потрібно знати батькам?

Небезпечна інфекція, проти якої немає ліків

Поліомієліт - високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті.

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити вчасно - через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби.

Ліків проти поліо не існує. Єдиним захистом є вакцинація.

Який рівень вакцинації від поліо зараз?

В Україні, де достатнім захистом від поліомієліту за допомогою щеплень забезпечено за 8 місяців 2021 року 53% дітей (дані з охоплення трьома дозами вакцини від поліо дітей віком до 1 року). Захворіти на поліомієліт можуть усі - і дорослі, й діти. Найчастіше поліомієліт вражає дітей до 5 років. 

Про критично низькі рівні охоплення вакцинацією від поліо МОЗ України повідомляє у таких областях: Херсонська - 40,7 %, Івано-Франківська - 42,2 %, Закарпатська - 43,1 %, Запорізька - 46,2 %, Харківська - 46,5 %, Одеська та Київська області - 47,5 %, Чернівецька та Львівська - по 48,5 %, у Рівненській - 48,9 %.

Якими є симптоми хвороби?

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

Жодних симптомів: без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишається непоміченою.

Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, - протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

Рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин.

Які наслідки може мати хвороба?

Поширення вірусу, що загрожує довколишнім паралічем і смертю

Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких ознак захворювання у більшості носіїв, створюючи загрозу невиліковного паралічу і смерті для величезної кількості невакцинованих дітей і навіть дорослих. Тож, якщо ви у вашої дитини «тягне руку» або вона не встає на ніжку, негайно зверніться до вашого лікаря/-ки.

Невиліковний параліч

Поліомієлітний параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Смерть

Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5-10% помирають через те, що параліч вразив саме дихальні м’язи. Врятувати й підтримувати життя в таких випадках можливо, лише штучно підтримуючи процес дихання.

Як захиститися від поліомієліту?

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація.

Якщо 90-95% людей у країні має імунітет проти інфекційної хвороби, вона не поширюється, навіть якщо збудник завозиться з-за кордону. Такий імунітет називається «колективним», і саме він дозволяє захистити від небезпечних інфекцій тих, кому не можна робити щеплення через постійні чи тимчасові протипоказання.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у державних поліклініках безкоштовно відповідно до календаря щеплень.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

  • у 2 місяці: 1 доза
  • у 4 місяці: 2 доза
  • у 6 місяців: 3 доза
  • у 18 місяців: 4 доза
  • у 6 років: 5 доза
  • у 14 років: 6 доза

Вакцини, які наразі використовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Мити руки вкрай важливо не лише через пандемію COVID-19!

Для всіх - і особливо тих, хто не має імунітету від поліомієліту, - особливе значення має ретельне дотримання гігієнічних норм. Це може захистити від зараження у багатьох ситуацях вірогідного контакту з вірусом та іншими інфекціями (грип, гепатит А, різні кишкові інфекції).

Миття рук проточною водою рідким милом і використання чистого чи одноразового рушника знищує збудники хвороби механічним шляхом.

Мити руки потрібно:

  • до і після приготування їжі (особливо після контакту з сирим м’ясом, рибою і яйцями);
  • перед вживанням їжі;
  • після відвідування туалету;
  • після заміни пелюшок і підгузників, купання дітей чи контакту з дитячим горщиком;
  • до і після догляду за хворими дорослими чи дітьми;
  • після перебування у громадському транспорті чи на вулиці;
  • після контакту з грошима, офісними столами і комп’ютерами, телефонами та іншими предметами загального користування.

Важливо мити руки правильно:

  • намочити руки під чистою проточною водою;
  • намилити руки;
  • ретельно потерти руки з усіх боків, між пальцями й під нігтями протягом 20 секунд;
  • ретельно змити мило проточною чистою водою;
  • висушити руки чистим рушником (бажано паперовим, якщо не ви вдома) або просто на повітрі.

Що іще потрібно знати про вакцинацію?

Надолужуйте пропущене

Якщо пропущено щеплення за календарем, зазвичай не потрібно «все починати спочатку». Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Існує тільки одне правило в цьому випадку: потрібно стежити за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності. Разом із лікарем складіть графік вакцинації і зробіть ті щеплення, що пропустили. Різні вакцини можна вводити в один день. Це звичайна міжнародна практика, а також ефективний спосіб захиститися вчасно.

Зверніть увагу! Введення багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів і візитів до поліклінік.

Додаткові обстеження не потрібні

Вакцинація не потребує підготовки: не варто змінювати звичний спосіб життя, дотримуватися дієти, проходити додаткові медичні обстеження, приймати ліки. Крім того, не потрібні аналіз крові, сечі, «імунограма». Ані в наказах МОЗ України, ані в міжнародних рекомендаціях не зазначено жодних додаткових обстежень.

Хронічні захворювання - не протипоказання!

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет) - це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними хворобами - більш уразливі, тому передусім потребують захисту за допомогою вакцинації.

Щеплення можна робити дитині на грудному вигодовуванні

Так. Хоча грудне вигодовування є надзвичайно важливим для здоров’я дитини, грудне молоко не захищає вашу дитину від вірусу поліо.

Наскільки безпечною є вакцина?

Як ОПВ, так і ІПВ є абсолютно безпечними вакцинами. ОПВ, що використовується в Україні, була попередньо схвалена ВООЗ та придбана ЮНІСЕФ. У неї немає розповсюджених реакцій, і вона використовується в усьому світі для захисту дітей від поліо. Протягом останніх 20 років ця вакцина врятувала 5 мільйонів дітей від хронічного паралічу, який міг би бути викликаний вірусом поліо. Набагато більшу загрозу для дітей несуть не побічні ефекти від вакцини від поліо, а сам вірус.

Порадьтеся з лікарем

Якщо дитину турбують підвищена температура тіла, висип, нежить, кашель, дратівливість, не варто вдаватися до самодіагностики й пов’язувати це із щепленням. Натомість зверніться до вашого лікаря по консультацію.

Переглядів: 144 | Додав: Play_Boy | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar